środa, 8 stycznia 2014

KOKARDKI Z BOCZKIEM W SOSIE POMIDOROWYM




Ekspresowe danie z makaronem, do przygotowania w kilka chwil – mniej więcej tyle, ile czasu zajmie nam gotowanie makaronu. Proste i pyszne. Polecam!

  • 250 g makaronu kokardki
  • 150 g wędzonego boczku
  • 100 g żółtego sera
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka oleju
Makaron gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzając zachowujemy ½ szklanki wody, w której się gotował.
Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu aż boczek się przyrumieni a cebula zeszkli. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ½ szklanki wody, w której gotował się makaron. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Zagotowujemy. Wsypujemy pietruszkę i ugotowany makaron. Mieszamy i posypujemy drobno startym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz