poniedziałek, 20 stycznia 2014

MUFFINKI Z CHAŁWĄ




Te niepozorne z wyglądu muffinki kryją w sobie delikatny i niezwykle przyjemny smak chałwy. Są lekkie, puszyste i bardzo smaczne, a ich przygotowanie, jak to przy muffinkach, zajmie nam zaledwie kilka chwil. Gorąco polecam!

Składniki na 12 muffinek:
  • 1 ¾ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 200 g chałwy waniliowej

W jednym naczyniu mieszamy przesianą mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia, a w drugim mleko z roztopionym masłem, roztrzepanymi jajkami i drobno pokruszoną chałwą. Składniki obu naczyń łączymy ze sobą i mieszamy tylko tyle, aby składniki dobrze się połączyły.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do ¾ wysokości.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C przez 20 min. (lub w 2000C bez termoobiegu)
Studzimy na kratce.

Podobne przepisy: Babka z chałwą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz