sobota, 25 stycznia 2014

MUFFINKI Z MANDARYNKAMI




Pyszne, wilgotne muffinki z cząstkami mandarynek. Niezbyt słodkie, dlatego lubiący więcej słodyczy mogą je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub przygotować lukier z cukru pudru wymieszanego z sokiem z mandarynek. Dla mnie były w sam raz;) Jeśli nie wszystkie zostaną zjedzone pierwszego dnia, to dobrą wiadomością jest też to, że długo zachowują świeżość. Gorąco polecam!

Składniki na 12 muffinek:
  • 1 ¾ szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml maślanki
  • 70 ml oleju
  • 2 jajka
  • 4 mandarynki

W jednym naczyniu mieszamy przesianą mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia, a w drugim maślankę z olejem i roztrzepanymi jajkami. Mandarynki obieramy, dokładnie usuwając wszystkie białe żyłki, które mogłyby być gorzkie po upieczeniu, dzielimy na cząstki i każdą z nich kroimy na 3 – 4 kawałki. Składniki obu naczyń łączymy ze sobą i mieszamy tylko tyle, aby składniki dobrze się połączyły. Wsypujemy mandarynki i ponownie delikatnie mieszamy.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem prawie do pełnej wysokości.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C przez 25 min. (lub w 2000C bez termoobiegu)
Studzimy na kratce. Zimne muffinki można oprószyć cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz