niedziela, 5 stycznia 2014

TARTA PIERNIKOWA Z BAKALIAMI




Przepyszna tarta! Kruche, piernikowe ciasto i lekko ciągnąca się masa – smakuje jak najlepszy bakaliowy batonik. Skład i ilość bakalii możemy regulować według własnych upodobań. Gorąco polecam!

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa bakaliowa:
  • 100 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 4 łyżki wody
  • ¼ szklanki rodzynek
  • ¼ szklanki suszonej żurawiny
  • ¼ szklanki wiórków kokosowych
  • ¼ szklanki mielonych lub drobno siekanych orzechów laskowych
  • ¼ szklanki płatków migdałowych

Ciasto: Wszystkie składniki umieszczamy w misce, siekamy nożem, a następnie szybko i energicznie zagniatamy zwarte ciasto. Jeśli będzie zbyt suche można dodać dodatkową łyżkę śmietany. Ciastem wylepiamy dno i boki natłuszczonej blaszki do tarty lub tortownicy o średnicy ok. 25-26 cm. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C. Studzimy w blaszce.

Masa bakaliowa: Masło roztapiamy w garnku z grubym dnem. Cały czas podgrzewając dodajemy cukier, kakao i wodę. Mieszamy aż cukier się rozpuści. Na koniec stopniowo wsypujemy mleko w proszku, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Garnek zdejmujemy z ognia i do wciąż gorącej masy dodajemy rodzynki, żurawinę, wiórki kokosowe i orzechy. Mieszamy i wykładamy na upieczony spód ciasta. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy na 1 godzinę do lodówki, aby krem stężał. Potem jednak trzymamy tartę w temperaturze pokojowej, aby ciasto skruszało, a masa bakaliowa nie była zbyt twarda.

Źródło: Gazetka „Najlepsze ciasta” nr 10(5)/2013 z moimi małymi zmianami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz